Tuesday, December 8, 2009

Fågelbar på Södermalm

Inspirerade av Järvafältets Ornitologiska Klubb har vi som skådar i Stockholmsbetongen beslutat att ordna en fågelmatning på Södermalm. Den kommer att ligga vid Årstaviken och platsen är vald med tanke på att den är undanskymd men ändå lättillgänglig, där finns gott om snår för småfåglarna att gömma sig i, en vattenrännil strilar nerför bergssidan och inget hus ligger i direkt närhet.

Mindre hackspett, spillkråka och rosenfink har tidigare rapporterats i området och förhoppningen är att de och andra innerstadsrariteter inte bara ska lockas till matningen utan också till att häcka på Årsta Holmar som ligger precis intill.

16 intresserade kom till pubkvällen på Efes den 3/12 för att delta i planerandet och ytterligare 2 har anmält intresse. Två dagar senare, lördagen den 5/12, skedde en mjukstart i fågelmatandet: Mats, Böna, Sören och jag (Kerstin) samlades för att hänga upp talgbollar, frö- och jordnötshållare och äpplen. Oskar och Mattias dök upp för en kort inspektionsvända och hade då turen att få höra den gärdsmyg som håller till i sluttningen.

Redan nästa dag kunde Böna på sin morgonpromenad konstatera att 1 koltrast och 3 talgoxar hittat fram till matningen och Mats såg blåmesar.

No comments: